top of page
Deborah Nas

'Quantumtechnologie is zeer beloftevol’


Artikel verschenen op emerce.nl.


Er schuilt een enorme belofte in quantumtechnologie, met name in de chemische en materialenhoek. Er kunnen door deze technologie bijvoorbeeld snel nieuwe medicijnen, of efficiëntere zonnepanelen ontwikkeld worden. Dat zei techexpert Deborah Nas deze week in de podcast Doorzetters van Ruud Hendriks en Richard Bross.


In de wekelijkse podcast van Hendriks en Bross staat altijd één gast centraal, die iets kan vertellen over ondernemen in de wereld van tech, crypto, startups en scale-ups. Deze keer was dat Deborah Nas. Zij is innovatie-expert, technologietrendwatcher, auteur en hoogleraar aan de TU Delft.


De Delftse universiteit is koploper op het gebied van quantumtechnologie. Binnen QuTech werken TU Delft en TNO samen aan quantumcomputers en quantuminternet. Deborah is in Delft één van de trekkers van het Quantum Vision Team.


“Eén van de beloftes van quantum is dat we heel kostenefficiënt en snel medicijnen kunnen ontwikkelen. Je kunt ontwerpen op een moleculair niveau doen, in plaats van dat we door trial and error in een petrischaaltje nieuwe dingen uitproberen. Andere voorbeelden zijn efficiëntere zonnepanelen of katalysatoren voor het binden van CO2. Dit laatste hebben we nodig om CO2-neutraal te worden. Dus in de chemische en materialenhoek zit een enorme belofte van quantum”, vertelde Deborah.


Ze gaf wel aan dat alles ‘nog theoretisch’ is. “Er zijn nu zwakke quantumcomputers, die gevoelig zijn voor ruis. De sterke quantumcomputers die we voor ogen hebben, zijn er nog niet. Het is daarom nog heel theoretisch wat er straks misschien mogelijk is. Er zijn nu teams heel hard bezig om die quantumcomputers en -netwerken stabiel en schaalbaar te maken.”


Volgens Deborah zijn we in Nederland qua quantumkennisgebied ‘heel goed’, zowel in computers als in netwerken. “De overheid heeft dat ook gezien. Die heeft 615 miljoen euro uit het Groeifonds vrijgemaakt om Quantum Delta NL mogelijk te maken. In dat programma zitten heel veel goede wetenschappers. Zij werken hard om de technologie naar het volgende niveau te tillen. Ik zit in het stukje dat heet ‘Quantum and Society’ en daar denken we na over de ethische, juridische en maatschappelijke effecten van quantum. Wat betekent quantum, als we dat straks hebben”, aldus Deborah.

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page